
Disse chokoladeboller er helt klart noget af det bedste, du kan bage. De er super bløde og luftige, og så er de fyldt med lækker mørk chokolade, der smelter dejligt ind i de bløde boller. Jeg kan simpelthen ikke få nok af dem – de smager skønt både med lidt smør på, men de er også fantastiske bare som de er.Det, der gør disse chokoladeboller så gode, er netop den måde, de “vokser sammen” under bagning. Det betyder, at de ikke får tørre kanter, og de får en dejlig blød og luftig konsistens hele vejen rundt. De bliver så luftige og bløde som muligt, og det er præcis sådan en hjemmebagt bolle skal være.Denne opskrift på chokoladeboller er simpelthen så nem at følge, og bollerne holder sig friske i flere dage, hvis de opbevares i en tætlukket pose. Så du kan nyde dem i flere dage – hvis de ikke bliver spist op med det samme, selvfølgelig! Hvis du er på jagt efter de bedste chokoladeboller, så er denne opskrift helt sikkert en, du skal prøve.
Udstyr til opskriften:
- Bradepande (Ca. 30x22 cm) (reklamelink)
Ingredienser
Chokoladeboller:
- 3 dl mælk
- 50 gram gær
- 2 æg
- 5 spsk sukker
- Ca. 600 gram hvedemel
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 75 gram smør stuetempereret
- 125 gram mørk chokolade knapper eller hakket
Derudover:
- 1 æg til pensling
Fremgangsmåde
- Lun mælken og rør gær ud deri.
- Tilsæt æg, sukker, mel, salt og kardemomme og rør det godt sammen på din røremaskine.
- Tilsæt smør i små tern.
- Lad dejen ælte godt, vej middelhøj hastighed, indtil den slipper kanterne på skålen – dette tager ca. 10 minutter.
- Tilsæt til sidst chokoladen. Ælt dejen kortvarigt til chokoladeknapperne er godt fordelt.
- Lad dejen hæve med et fugtigt viskestykke over sig i 30 minutter.
- Form dejen til 15 boller og læg dem ved siden af hinanden i en bradepande.
- Jeg vejede hele dejen og dividerede dejens vægt med 15 = hvad hver bolle skal veje. På denne måde er jeg sikker på, at jeg får lige store boller og at jeg får brugt hele dejen.
- Lad bollerne efterhæve i 20 minutter.
- Pensl bollerne med et sammenpisket æg.
- Bag bollerne ved 210 grader i ca. 12-13 minutter.
Har du prøvet denne opskrift?Del dit resultat med @mettesmadmagi på Instagram!
Snakker vi om forvarmet ovn eller tændes den når bollerne først er kommet ind ?
Hej Duaa
Ovnen skal selvfølgelig være forvarmet, så ovnen er 210 grader når bollerne sættes ind 😊
Mvh. Mette
Hej
Hvilken størrelse bradepande anvender du?
Dbh Dina Crowe
Hej Dina
Det står faktisk også i opskriften, men den er 30×22 cm 😊
Mvh. Mette
Hejsa
Har du brugt varmluft, eller? 🙂
Hej Sarah.
Jeg har brugt almindelig ovn 😊
Mvh. Mette
Kan de fryses og røres op og stadig være “friske” eller kan man lave dejen og fryse og så bage dem direkte fra frys eller??
Hej Anja
Du kan lave opskriften som angivet, forme bollerne og lade dem færdighæve. Put bradepanden i fryseren.
Når du så skal bruge dem lader du dem tø let op og bager dem efterfølgende. Det kan være de skal have lidt ekstra tid i ovnen 😊
Mvh. Mette
Kan de laves uden brug af rørmaskine?
Det kan de sagtens, men jeg vil anbefale røremaskine, da det gør dejen mere smidig, da den kan ælte dejen rigtig godt sammen.
Laver du dejen uden brug af røremaskine, så sørg for at ælte den længe 😊
Mvh. Mette
Hej.
Har prøvet at lave de chokolade boller. Men må have gjort noget forkert. Mine er slet ikke så flotte. De vil slet ik rigtigt hæve. Og der skulle mere mel i. Kan den lunken mælk være for varm og derfor sker noget lidt problemer? Dejen vil heller ikke slippe skålen og virkelig blød efter jeg har brude de 600 g mel. Har du en idé hva det kan være? 🤔
Hilsen Maiken
Hej Maiken.
At din dej ikke vil hæve tænker jeg skyldes din mælk har været for varm. Den skal kun være lunken/lillefingervarm. Er mælken for varm, så dræber den gærcellerne og dermed vil dejen ikke hæve.
Melet angivet i opskriften er kun en guide line. Jeg plejer at bruge lidt under 600 g mel, når jeg laver opskriften. Det handler om at lade den stå og ælte længe i røremaskinen, så bliver dejen nemlig dejlig smidig og fugtig uden den klistrer helt vildt. Så det handler lidt om at prøve og mærke sig frem indtil dejen har den rette konsistens 🙂
Jeg håber det var svar nok, ellers så tøv ikke med at spørge igen!
Mvh. Mette
Kan jeg lave dejen og forme dagen før og lad det hæve i køleskabet?
Hej Gülden.
Ja, det kan du godt, men brug kun 5-10 g gær så 🙂
Mvh. Mette
Beholder bollerne sine lækre konsistens og smag efter en tur i fryseren – altså efter de er færdigbagte?
Vi er vilde med dem og jeg har endda brugt dejen til rosinboller, hvor jeg i stedet for kardemomme kommer kanel og gurkemeje der i. Så minder de lidt om hollandske rosinboller.
Hej Vibeke
Jeg har aldrig prøvet at fryse bollerne, da de kan holde sig lækre og bløde i så mange dage 🙂
Men jeg vil anbefale dig at spraye dem ved vand på overfladen inden du luner dem i ovnen – det gør jeg med alt andet brød, som jeg varmer i ovnen og så undgår du, at det bliver tørt 🙂
Mvh. Mette
Super nem opskrift og lige ud af landevejen.
MEN det skal mere en 600g mel i.
Hej Patrick
Tusind tak for din positive feedback.
Mel er altid en af de ting, som kan være svært at angive, da der findes hvedemel med forskelligt proteinindhold. Hvis jeg bruger en mel med ca. 12 gram protein pr. 100 g, så plejer 600 gram at passe perfekt, men hvis jeg bruger en mel med mindre protein, så skal jeg bruge mere mel, da dejen ikke “mættes” nær så meget.
Man skal også passe på med at tilsætte for meget mel, da dejen skal ælte rigtig længe og dermed skabes der glutenstrenge i dejen, som er med til at gøre dejen smidig og fugtig, men den skal selvfølgelig ikke være helt klistret og grød-agtig.
Jeg håber mit svar gjorde dig lidt klogere på mel 😊
Rigtig god jul
Mvh. Mette
Nu har jeg bagt disse lækre boller flere gange, og med samme resultat hvergang 👍
Dog bruger jeg ca 200 g manitoba mel og bage enzymer.
Hej Bjarne
Dejligt at høre! 😊
Mvh. Mette
De blev bare super flotte og gode, men måtte blive i ovnen 20 min. for at nå en kernetemperatur på 98*
Hej Karen
Dejligt at høre!
Bagetiden er altid vejledende, da der kan være stor forskel på ovne og hvilken slags form man vælger at bage dem i 😊
Mvh. Mette