Bløde og luftige fødselsdagsboller - gode i flere dage!

Disse fødselsdagsboller er perfekte til både fødselsdage og hyggelige stunder med familien. Opskriften giver luftige fødselsdagsboller, der holder sig bløde og lækre i flere dage – endda helt op til dag 4, hvis de opbevares i en lufttæt beholder. Disse lyse boller er også kendt som bamseboller, fordi de er så bløde og fluffy. Hvis du leder efter nemme fødselsdagsboller, der imponerer både store og små, så er denne opskrift helt oplagt. De er et hit hver gang!
Forberedelse:
Tilberedning:
Tid i alt:
Ingredienser
- 3 dl mælk
- 50 gram gær
- 2 æg
- 5 spsk sukker
- Ca. 600 gram hvedemel
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1/2 tsk salt
- 75 gram smør (stuetempereret)
Derudover:
- 1 æg (til pensling)
Fremgangsmåde
- Lun mælken og rør gæren ud deri.
- Tilsæt æg og sukker.
- Tilsæt mel sammen med kardemomme og salt.
- Ælt dejen ved middelhøj hastighed på din røremaskine.
- Tilsæt smør i tern lidt ad gangen.
- Lad dejen ælte godt, vej middelhøj hastighed, indtil den slipper kanterne på skålen – dette tager ca. 10 minutter.
- Lad dejen hæve med et fugtigt viskestykke over sig i 45 minutter.
- Form dejen til boller (ca. 60-70 gram pr. bolle) og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve i 20 minutter med et fugtigt viskestykke over sig.
- Pensl bollerne med et sammenpisket æg.
- Bag bollerne ved 210 grader i ca. 12-13 minutter.
Spørgsmål & svar
Hvordan får jeg mine fødselsdagsboller ekstra luftige?
For at få luftige fødselsdagsboller er det vigtigt at ælte dejen grundigt, helst med en røremaskine. En tilpas lang hævetid er også vigtig, da det giver de bedste bamseboller og sikrer at dejen får tid til at udvikle en god elasticitet og smag.
Kan jeg lave disse lyse boller uden kardemomme?
Ja, hvis du ikke bryder dig om kardemomme, kan du sagtens lave fødselsdagsboller uden.
Hvordan opbevarer jeg mine fødselsdagsboller, så de holder sig bløde?
Opbevar dine luftige fødselsdagsboller i en lufttæt beholder eller en pose ved stuetemperatur. Så holder de sig bløde i flere dage. Hvis de bliver lidt tørre, kan de lunes kort i ovnen eller mikroovnen.
Kan jeg fryse mine bamseboller?
Ja, disse nemme fødselsdagsboller egner sig godt til frysning. Lad dem køle helt af, pak dem godt ind, og frys dem ned. Når de skal bruges, kan de optøs ved stuetemperatur eller lunes i ovnen.
Kan jeg bruge fuldkornsmel i denne fødselsdagsboller opskrift?
Ja, du kan sagtens erstatte en del af hvedemelet med fuldkornsmel for at gøre bollerne lidt grovere. Husk dog, at dejen højest sandsynligt kræver en smule mere væske, hvis du tilsætter grovere mel.
Har du prøvet denne opskrift?Del dit resultat med @mettesmadmagi på Instagram!
Hvorfor lune mælken? Rør gæren ud i sukkeret , tilsæt æg og lettere temperer mælk osv…
Hej Susan
Mælken skal være lun for at gærcellerne aktiveres og så dejen hæver hurtigere – hvis du bruger kold mælk vil der gå meget lang tid, før dejen begynder at hæve 🙂
Mvh. Mette
Hvordan pakker du nem ned så de helt sikkert er bløde dagen efter? Jeg skal bage til min datters vuggestue og er ved at dø ved tanken om tørre boller 😁
Hej – jeg opbevarer dem i en lukket frysepose.
Mvh. Mette
Kommer du dem lune i posen eller helt kolde?
De skal være helt kølet af før de kommes i en pose – ellers dannes der kondens inde i posen 🙂