Gammeldags fastelavnsboller med surdej og vaniljecreme

Gammeldags fastelavnsboller med surdej og vaniljecreme smager helt fantastisk. De er fyldt med en blød og smagsfuld vaniljecreme, som er det bedste fyld i en gammeldags fastelavnsbolle, efter min meningDenne opskrift på fastelavnsboller gør det nemt at bage de lækreste gammeldags fastelavnsboller derhjemme. De er bagt med surdejspulver fra Dr. Oetker, som giver bollerne en skøn hævning og en saftig konsistens, samtidig med at de holder sig bløde og lækre i længere tid.
Forberedelse:
3 timer 15 minutter
Tilberedning:
15 minutter
Tid i alt:
3 timer 30 minutter
Ingredienser
Fastelavnsboller
- 1 brev tørret surdej fra Dr. Oetker (reklamelink)
- 3 dl lun mælk
- Ca. 500 gram hvedemel
- 1 tsk kardemomme
- 4 spsk sukker
- 1 æg
- 1/2 tsk salt
- 130 gram smør (stuetempereret)
Bagestabil vaniljecreme
- 1 brev bagestabil vaniljecreme fra Dr. Oetker (reklamelink)
- 4 dl mælk
- Evt. vaniljepasta
Fremgangsmåde
- Rør surdejspulveret ud i lun mælk.
- Tilsæt mel, kardemomme, sukker, æg og salt og ælt det hele godt sammen.
- Tilsæt det bløde smør og ælt dejen godt sammen på en røremaskine i ca. 10 minutter. Dejen er æltet færdig når den slipper/klasker mod skålens kanter og når du kan røre ved den uden den klistrer fast til dine fingre.
- Lad dejen hæve i 2 timer med et fugtigt klæde over sig.
- Lav imens vaniljecremen.
- Pisk brevets indhold sammen med 4 dl mælk og evt. lidt vaniljepasta.
- Sæt vaniljecremen i køleskabet indtil du skal bruge den.
- Når dejen er færdig med at hæve rulles den ud til et rektangel (ca. 50 x 40 cm) og skær det ud, så du har ca. 20 firkanter. Fold dem godt sammen under bunden og sørg for der ikke er nogen huller, hvor fyldet kan løbe ud.
- Kom ca. 1/2 spsk vaniljecreme på hver firkant.
- Fold dem godt sammen under bunden og sørg for der ikke er nogen huller, hvor fyldet kan løbe ud.
- Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve yderligere i 45 minutter med et fugtigt viskestykke over sig.
- Pensl fastelavnsbollerne med et sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader i ca. 12-15 minutter.
- Lad fastelavnsbollerne køle helt af. Pynt dem derefter med en fast glasur og frysetørret hindbær og hakkede usaltede pistacienødder
Spørgsmål & svar
Kan jeg bruge almindelig gær i stedet for surdej?
Ja, hvis du ikke har surdejspulver, kan du bruge gær i stedet. Brug ca. 25 g frisk gær eller 7 g tørgær, og følg ellers opskriften på fastelavnsboller. Dog vil du miste den karakteristiske smag, som surdejen tilfører.
Kan jeg lave fastelavnsboller med creme dagen før?
Gærdeje er altid bedst på selve dagen de er bagt. Så skal du have gæster, så anbefaler jeg at du laver dem samme dag, som de skal serveres.
Hvordan opbevarer jeg bedst mine fastelavnsboller med surdej?
Disse fastelavnsboller smager bedst samme dag, de er bagt, men kan opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur i 1-2 dage. Alternativt kan de fryses ned og lunes inden servering.
Kan jeg tilføje andet fyld i denne opskrift på fastelavnsboller?
Ja! Ud over vaniljecreme kan du også komme marmelade, nougat eller chokolade i. Du kan også tilføje en smule marcipan eller en hjemmelavet remonce.


Har du prøvet denne opskrift?Del dit resultat med @mettesmadmagi på Instagram!
Print opskriften
Skriv et svar