Gammeldags lagkage med creme og marmelade

En gammeldags lagkage med creme og marmelade er den ultimative klassiker til fødselsdage og andre festlige begivenheder. Denne lagkage opskrift er fyldt med alt det bedste: bløde og luftige lagkagebunde, en cremet vaniljecreme og et lag af sød hindbærmarmelade. Denne lagkage opskrift er nem at følge. Lagkagebundene kan enten købes færdige eller bages selv. Kagen kan desuden varieres efter smag – prøv for eksempel at bytte hindbærmarmeladen ud med jordbær- eller rabarbermarmelade, hvis du vil give den et nyt twist.
Forberedelse:
Tilberedning:
Tid i alt:
Udstyr til opskriften:
- Springform (Ø24 cm) (reklamelink)
- Kageplast (reklamelink)
- Stjernetyl (reklamelink)
- Sprøjteposer (reklamelink)
Ingredienser
Vaniljecreme:
- 2 æggeblommer
- 35 gram sukker
- 25 gram majsstivelse
- 1 vaniljestang (kornene)
- 2 dl mælk
- 2 dl fløde
Lagkagebunde:
- 3 æg
- 150 gram sukker
- 1/2 vaniljestang (kornene)
- 75 gram kartoffelmel
- 75 gram hvedemel
- 2 tsk bagepulver
Samling:
- 3-4 bananer
- 1 glas hindbærmarmelade
- Makroner
Glasur og pynt
- 140 gram flormelis
- 2 spsk kakaopulver
- 0,25 dl vand
- 5 dl fløde
- Friske bær
- Tørrede, spiselige blomster
- Små chokoladekugler
Fremgangsmåde
Vaniljecreme:
- Pisk æggeblommer, sukker, vaniljekorn, majsstivelse og 0,5 dl mælk sammen.
- De resterende 1,5 dl mælk kommes i en gryde og varmes op til lige under kogepunktet.
- Hæld den varme mælk over æggeblandingen, mens du stadig pisker.
- Hæld derefter det hele tilbage i gryden og varm cremen op mens du pisker, indtil den er tyknet.
- Kom vaniljecremen i en skål med husholdningsfilm helt ned til cremen og sæt den i køleskabet i mindst 3 timer eller til dagen efter.
- Efter 3 timer/dagen efter piskes fløden til en let skum. Pisk vaniljecremen lind og vend vaniljecreme og flødeskum sammen.
Lagkagebunde:
- Pisk æg, sukker og vaniljekorn lyst og luftigt.
- Bland kartoffelmel, mel og bagepulver og sigt melblandingen ned i æggesnapsen. Vend det forsigtigt sammen.
- Kom dejen i en springform (ca. Ø24 cm) og bag den ved 170 grader i ca. 20-25 minutter.
- Lad kagen køle helt af og befri den fra springformen.
Samling:
- Del kagen i 3 lige store bunde.
- Kom den første bund ned i en springform (Ø24 cm) foret med kageplast.
- Fordel et godt lag hindbærmarmelade på den nederste bund.
- Skær bananerne i skiver og fordel dem ovenpå.
- Kom derefter halvdelen af vaniljecremen på sammen med lidt knuste makroner.
- Kom en lagkagebund ovenpå og gentag med endnu et lag hindbærmarmelade, bananer, vaniljecreme og makroner.
- Afslut med at komme den sidste bund på øverst.
Glasur og pynt:
- Rør glasuren sammen og fordel den ovenpå kagen.
- Pisk fløden til en fast skum.
- Kom flødeskummet i en sprøjtepose med stjernetyl i enden og dekorer med flødeskum langs kanten af hele lagkagen.
- Pynt med friske bær, tørrede blomster og små chokoladekugler.
Spørgsmål & svar
Kan jeg lave lagkagen dagen før?
Ja, en gammeldags lagkage har faktisk godt af at stå på køl natten over. Det gør kagen ekstra saftig, fordi cremen og marmeladen trækker ned i lagkagebundene.
Hvilken marmelade passer bedst i en gammeldags lagkage?
Jeg synes en hindbærmarmelade passer bedst i denne lagkage opskrift, da hindbær har en dejlig syrlighed. Men du kan også prøve jordbær-, solbær-, eller måske abrikosmarmelade for at en lidt anderledes smag.
Hvordan sørger jeg for at få luftige lagkagebunde?
For at få luftige lagkagebunde er det vigtigt at piske æg og sukker rigtig godt, så massen bliver lys og luftig. Derudover skal du vende melet forsigtigt i, så luften ikke bliver slået ud af dejen. Hold også øje med bagetiden - hvis de får for meget kan de blive tørre. Stik en tandstik eller lille kniv i midten, når kagen er lige ved at være færdig. Når der ikke kommer rå dej på kniven, så er lagkagebundene færdige.
Kan jeg bruge vaniljecreme fra pulver?
Ja, det kan du sagtens. Dr. Oetker har en rigtig god og nem vaniljecreme (reklamelink) , hvor der blot skal tilsættes mælk - super nemt, til når det skal gå hurtigt! Jeg kan anbefale at tilsætte ekstra vaniljekorn/vaniljepulver til cremen, så smager den næsten som en hjemmelavet.
Hvor længe kan lagkagen holde sig?
En lagkage kan holde sig på køl i 2-3 dage, men den smager bedst inden for det første døgn, mens bundene stadig er friskbagte og lækre.
Hvordan pynter jeg en gammeldags lagkage?
En gammeldags lagkage pyntes typisk med flødeskum, friske bær eller hakket chokolade, men du kan også bruge revet marcipan, hakkede nødder eller krymmel. Vær kreativ!
Har du prøvet denne opskrift?Del dit resultat med @mettesmadmagi på Instagram!
Hej Mette
Jeg vil bare sige tak for den mest fantastiske opskrift. Jeg har lavet den mange gange og den er bare go hver gang !!
Lavede den til min mands fødselsdag dog med solbærmarmelade i stedet og alle var vilde med den
De her lagkagebunde bliver bare helt perfekte hver gang 😊👍🏻