Antal: stk
Holy moly, disse chokoladeboller er fantastiske! De er sååå bløde og luftige og fyldt med en god mørk chokolade! De kan både spises med smør, men smager også helt fantastisk bare i sig selv uden noget.At de “vokser sammen” under bagning gør at bollerne ikke har så mange tørre kanter, og derfor bliver de så luftige og bløde som overhovedet muligt.Disse lækre boller kan holde sig frisk i flere dage i en tætlukket pose!
Udstyr til denne opskrift:
- Bradepande (Ca. 30x22 cm) (reklamelink)
Ingredienser:
Chokoladeboller:
- 3 dl mælk
- 50 gram gær
- 2 æg
- 5 spsk sukker
- Ca. 600 gram hvedemel
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 75 gram smør (stuetempereret)
- 125 gram mørk chokolade (knapper eller hakket)
Derudover:
- 1 æg (til pensling)
Fremgangsmåde:
- Lun mælken og rør gær ud deri.
- Tilsæt æg, sukker, mel, salt og kardemomme og rør det godt sammen på din røremaskine.
- Tilsæt smør i små tern.
- Lad dejen ælte godt, vej middelhøj hastighed, indtil den slipper kanterne på skålen – dette tager ca. 10 minutter.
- Tilsæt til sidst chokoladen. Ælt dejen kortvarigt til chokoladeknapperne er godt fordelt.
- Lad dejen hæve med et fugtigt viskestykke over sig i 30 minutter.
- Form dejen til 15 boller og læg dem ved siden af hinanden i en bradepande.
- Jeg vejede hele dejen og dividerede dejens vægt med 15 = hvad hver bolle skal veje. På denne måde er jeg sikker på, at jeg får lige store boller og at jeg får brugt hele dejen.
- Lad bollerne efterhæve i 20 minutter.
- Pensl bollerne med et sammenpisket æg.
- Bag bollerne ved 210 grader i ca. 12-13 minutter.
Har du prøvet denne opskrift?Del dit resultat med @mettesmadmagi på Instagram!
Duaa
Snakker vi om forvarmet ovn eller tændes den når bollerne først er kommet ind ?
metteskutter
Hej Duaa
Ovnen skal selvfølgelig være forvarmet, så ovnen er 210 grader når bollerne sættes ind 😊
Mvh. Mette
Sarah
Hejsa
Har du brugt varmluft, eller? 🙂
metteskutter
Hej Sarah.
Jeg har brugt almindelig ovn 😊
Mvh. Mette
Anja
Kan de fryses og røres op og stadig være “friske” eller kan man lave dejen og fryse og så bage dem direkte fra frys eller??
metteskutter
Hej Anja
Du kan lave opskriften som angivet, forme bollerne og lade dem færdighæve. Put bradepanden i fryseren.
Når du så skal bruge dem lader du dem tø let op og bager dem efterfølgende. Det kan være de skal have lidt ekstra tid i ovnen 😊
Mvh. Mette
Julie
Kan de laves uden brug af rørmaskine?
metteskutter
Det kan de sagtens, men jeg vil anbefale røremaskine, da det gør dejen mere smidig, da den kan ælte dejen rigtig godt sammen.
Laver du dejen uden brug af røremaskine, så sørg for at ælte den længe 😊
Mvh. Mette
Maiken
Hej.
Har prøvet at lave de chokolade boller. Men må have gjort noget forkert. Mine er slet ikke så flotte. De vil slet ik rigtigt hæve. Og der skulle mere mel i. Kan den lunken mælk være for varm og derfor sker noget lidt problemer? Dejen vil heller ikke slippe skålen og virkelig blød efter jeg har brude de 600 g mel. Har du en idé hva det kan være? 🤔
Hilsen Maiken
metteskutter
Hej Maiken.
At din dej ikke vil hæve tænker jeg skyldes din mælk har været for varm. Den skal kun være lunken/lillefingervarm. Er mælken for varm, så dræber den gærcellerne og dermed vil dejen ikke hæve.
Melet angivet i opskriften er kun en guide line. Jeg plejer at bruge lidt under 600 g mel, når jeg laver opskriften. Det handler om at lade den stå og ælte længe i røremaskinen, så bliver dejen nemlig dejlig smidig og fugtig uden den klistrer helt vildt. Så det handler lidt om at prøve og mærke sig frem indtil dejen har den rette konsistens 🙂
Jeg håber det var svar nok, ellers så tøv ikke med at spørge igen!
Mvh. Mette
Gülden
Kan jeg lave dejen og forme dagen før og lad det hæve i køleskabet?
metteskutter
Hej Gülden.
Ja, det kan du godt, men brug kun 5-10 g gær så 🙂
Mvh. Mette
Vibeke
Beholder bollerne sine lækre konsistens og smag efter en tur i fryseren – altså efter de er færdigbagte?
Vi er vilde med dem og jeg har endda brugt dejen til rosinboller, hvor jeg i stedet for kardemomme kommer kanel og gurkemeje der i. Så minder de lidt om hollandske rosinboller.
metteskutter
Hej Vibeke
Jeg har aldrig prøvet at fryse bollerne, da de kan holde sig lækre og bløde i så mange dage 🙂
Men jeg vil anbefale dig at spraye dem ved vand på overfladen inden du luner dem i ovnen – det gør jeg med alt andet brød, som jeg varmer i ovnen og så undgår du, at det bliver tørt 🙂
Mvh. Mette
Patrick
Super nem opskrift og lige ud af landevejen.
MEN det skal mere en 600g mel i.
metteskutter
Hej Patrick
Tusind tak for din positive feedback.
Mel er altid en af de ting, som kan være svært at angive, da der findes hvedemel med forskelligt proteinindhold. Hvis jeg bruger en mel med ca. 12 gram protein pr. 100 g, så plejer 600 gram at passe perfekt, men hvis jeg bruger en mel med mindre protein, så skal jeg bruge mere mel, da dejen ikke “mættes” nær så meget.
Man skal også passe på med at tilsætte for meget mel, da dejen skal ælte rigtig længe og dermed skabes der glutenstrenge i dejen, som er med til at gøre dejen smidig og fugtig, men den skal selvfølgelig ikke være helt klistret og grød-agtig.
Jeg håber mit svar gjorde dig lidt klogere på mel 😊
Rigtig god jul
Mvh. Mette
Bjarne
Nu har jeg bagt disse lækre boller flere gange, og med samme resultat hvergang 👍
Dog bruger jeg ca 200 g manitoba mel og bage enzymer.
metteskutter
Hej Bjarne
Dejligt at høre! 😊
Mvh. Mette
Karen Winther
De blev bare super flotte og gode, men måtte blive i ovnen 20 min. for at nå en kernetemperatur på 98*
metteskutter
Hej Karen
Dejligt at høre!
Bagetiden er altid vejledende, da der kan være stor forskel på ovne og hvilken slags form man vælger at bage dem i 😊
Mvh. Mette