Sprøde og luftige italienske boller - koldhævede og æltefri boller

Denne opskrift på italienske boller giver de mest sprøde, luftige og lækre boller, du kan forestille dig. Perfekte som morgenboller eller til frokosten. De er både nemme at lave og helt æltefri, så du slipper for dej på fingrene eller en beskidt røremaskine.Dejen er koldhævet, hvilket betyder, at du kan lave den dagen før og bage friskbagte koldhævede boller om morgenen. Det er første gang, jeg har lavet så luftige boller uden surdej – og resultatet er virkelig lækkert!Hvis du elsker koldhævede morgenboller, der er nemme at lave, og som bliver sprøde udenpå og luftige indeni, er denne opskrift et absolut must-try.
Forberedelse:
Tilberedning:
Tid i alt:
Ingredienser
- 5 dl vand (lunkent)
- 20 gram gær
- 2 tsk honning
- 2,5 tsk salt
- 3 spsk olivenolie
- 250 gram Manitobamel / Tipo 00
- 300 gram hvedemel
Fremgangsmåde
- Opløs gær i vandet.
- Tilsæt honning og rør rundt så det opløses i vandet
- Tilsæt derefter salt, mel og olivenolie.
- Ælt det rigtig godt sammen – brug en røremaskine ved høj hastighed med dejkrog (ca. 10-15 minutter).
- Det er meningen at dejen skal være fugtig, smidig og elastisk.
- Kom et fugtigt viskestykke over skålen og sæt den til hævning i 1 1/2 time.
- Kom bagestål/bageplade i ovnen og lad den varme op ved 250 grader varmluft.
- Drys dit bord med lidt mel og hæld dejen ud på bordet.
- Fugt en dejspatel og dine hænder med vand.
- Skær rustikke boller af dejen og flyt dem over på et stykke bagepapir.
- Når bagestålet/bagepladen er godt varmet op flytter du bagepapiret med bollerne over på bagestålet/bagepladen.
- Bag dem i ovnen i ca. 11-12 minutter ved 250 grader varmluft.
Spørgsmål & svar
Hvordan bliver disse italienske boller så luftige?
Dejen hæver langsomt i køleskabet natten over, hvilket giver bollerne en luftig og let krumme. Den lange hævetid udvikler også smagen og gør dem ekstra lækre.
Skal jeg bruge en røremaskine til denne opskrift?
Nej, disse æltefri boller kræver ikke en røremaskine. Dejen skal blot røres sammen med en ske eller dejskraber, hvilket gør opskriften både nem og hurtig at lave.
Kan jeg bruge andet mel end hvedemel?
Ja, du kan erstatte en del af hvedemelet med f.eks. fuldkornsmel for at give bollerne en grovere struktur. Husk at fuldkornsmel suger mere væske, så justér mængden af vand efter behov.
Hvor længe skal de koldhævede boller hæve?
De bør hæve mindst 8 timer i køleskabet, men de kan sagtens hæve i op til 24 timer.
Hvordan får jeg bollerne ekstra sprøde?
For at få en sprød skorpe kan du bage bollerne ved høj varme og evt. med damp. Dampen hjælper med at skabe en sprød og gylden overflade. Hvis du ikke din ovn har dampfunktion kan du sætte et ovnfast fad i bunden af ovnen med kogende vand.
Kan jeg fryse de italienske boller?
Ja, bollerne kan fryses, når de er afkølet. Lun dem kort i ovnen, når du skal bruge dem, så de bliver lækre og sprøde igen.
Denne koldhævede boller opskrift er perfekt, hvis du vil nyde sprøde og luftige italienske boller uden besvær. De er skønne som koldhævede morgenboller og kan varieres efter smag.
Har du prøvet denne opskrift?Del dit resultat med @mettesmadmagi på Instagram!
Hold da op. Min dej er fuldstændig flydende. Og jeg ser lige, at bollerne skal ha’ 250 g varmluft. Har kun ovn op til 230 g… Så ud med den dyre dej i skraldespanden … 🙁
Hej Yngve
Har du brugt samme meltyper, som angivet i opskriften? Hvis du f.eks. kun har brugt ren hvedemel vil dejen arte sig anderledes og ikke suge så meget væske og derfor blive flydende. Manitobamel suger nemlig mere væske til sig end almindeligt hvedemel gør.
Der er ingen grund til at smide dejen ud! Hvis jeg var dig ville jeg prøve at tilsætte lidt mere mel til dejen, så det får den rette konsistens og så bage bollerne ved 230 grader 😊
Et godt tip er altid at læse hele opskriften igennem inden man går i gang – så er man sikker på man har alt man skal bruge og ikke misser noget.
De bedste hilsner
Mette
Hej. Og tak for svar. Jeg brugte øko ,hvedemel og Tipo 00 .. I den mængde du har anbefalet. Jeg puttede dog lidt mere Tipo mel i til sidst og så hældte jeg det hele i en bageform. OG fik et dejligt” franskbrød” 🙂 Og når man rister brødet, smager det godt .. Mvh Yngve Helene …
Jeg har prøvet mange opskrifter på hjemmelavet boller, men din topper. Jeg var skeptisk med den flydende dej, men sikke nogle dejlige boller der kom ud af det.. 🤗 Luftige med en god krumme og den rigtige sejhed, som jeg godt kan lide. Hele familien var også vilde med dem. Stor anbefaling fra mig.. 😀
Hej Camilla
Tusind tak for din søde tilbagemelding 😊
Hej igen.
Ved du hvor længe dejen kan tåle at hæve? Min tanke er, at lave den om aften, så den hæver om natten og er klar til, at jeg kan lave friske boller om morgenen.. 😉
Hej Camilla
Du kan sagtens lave dem som koldhævede boller, men halver mængden af gær, så du kun kommer 10 gram gær i og så kan den sagtens stå i køleskab og hæve indtil dagen efter. Tag den gerne ud af køleskabet en times tid før du skal bage bollerne 😊
Mvh. Mette
Hej:)
Vil man kunne bruge kun tipo 00 mel i denne opskrift (altså skifte hvedemel ud med dette)?:)
Hej Maria
Ja, det kan du sagtens. Du skal måske tilsætte en lille smule mere vand, da Tipo 00 suger mere væske end almindeligt hvedemel. Prøv dig frem og vurder 😊
Mvh. Mette