Antal: personer
Den mest fantastiske moussekage / lagkage der smager præcis lige som gammeldags æblekage – blot i en kage version og med et lækkert twist af karamel.¨Kagen består af en svampet makronbund, æblekompot, en frisk vaniljemousse og så er den omkranset af en lækker karamelglaze lavet på den lækre Gold chokolade fra Callebaut.
Udstyr til denne opskrift:
- Silikoneform (Ø16 cm) (reklamelink)
- Genoise silikoneform (reklamelink)
- Termometer (reklamelink)
Ingredienser:
Makronbund:
- 60 gram sukker
- 2 æg
- 1 tsk mandelessens
- 60 gram smør (smeltet)
- 60 gram hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 60 gram makroner
Æblekompot:
- 2 blade husblas
- 450 gram æbler
- 100 gram sukker
- 1 citron (saften)
- 1 tsk vaniljepasta (reklamelink)
Vaniljemousse:
- 3 blade husblas
- 1 vaniljestang (kornene)
- 75 gram sukker
- 1/2 citron (saften)
- 3 dl piskefløde
- 1 dl yoghurt naturel
Karamelglaze:
- 4 blade husblas
- 1,25 dl vand
- 200 gram sukker
- 150 gram Gold chokolade (reklamelink)
- 0,75 dl piskefløde
Pynt:
- Knuste makroner
- Bronze chokoladekugler/krymmel
- Salted caramel crispearls (reklamelink)
- Rød skovsyre
- Spiselige guldflager (reklamelink)
Fremgangsmåde:
Makronbund:
- Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
- Tilsæt mandelessens og smeltet smør.
- Bland mel og bagepulver og vend det i dejen.
- Knus makronerne groft og vend også disse i dejen.
- Fordel dejen i en rund silikoneform (Ø16 cm).
- Bag kagen ved 180 grader i ca. 20-23 minutter.
Æblekompot:
- Læg husblas i blød i koldt vand.
- Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i tern.
- Kom æblerne i en gryde med sukker, citron og vaniljepasta.
- Kog æblerne til de er møre og til væsken fra æblerne er næsten fordampet.
- Blend til sidst æblerne til mos med en stavblender, så du får en helt fin grød uden klumper.
- Kom husblas ned i æblegrøden og rør det godt ud.
- Kom æblekompotten ovenpå makronbunden i silikoneformen.
- Sæt den på frys til den er gennemfrossen.
Vaniljemousse:
- Læg husblas i blød i koldt vand.
- Kom vaniljekorn, sukker og citronsaft i en kasserolle og kog det til sukkeret er opløst.
- Rør husblas ud i citronlagen
- Pisk fløden til en let skum.
- Rør yoghurt i citronlagen og vend det derefter sammen med flødeskummet.
- Hæld vaniljemoussen ned i Genoise silikoneformen.
- Befri dit frosne makron-æblekompot indlæg fra silikoneformen og pres det forsigtigt ned i vaniljemoussen indtil den er skjult og bunden flugter med moussens kant.
- Sæt kagen i fryseren indtil den er gennemfrossen.
Karamelglaze:
- Læg husblas i blød i koldt vand.
- Kog vand og sukker til temperaturen rammer ca. 100 grader.
- Kom chokoladen i en høj beholder og hæld den 100 grader varme sukkerlage over det.
- Tilsæt husblas og stavblend massen.
- Tilsæt piskefløde og stavblend det igen indtil massen er ensartet.
- Lad karamelglazen køle ned til ca. 33 grader og hæld den over din helt frosne kage.
- Pynt kagen med knuste makroner, bronze chokoladekugler, crispearls, rød skovsyre og spiselige guldflager.
- Lad kagen tø langsomt op i køleskabet.
Har du prøvet denne opskrift?Del dit resultat med @mettesmadmagi på Instagram!
Kicki
Kan man bruge noget andet end gold chokolade?
metteskutter
Hej Kicki
Du kan også bruge mørk chokolade, men vil klart anbefale gold chokoladen til denne kage. Det passer bare så godt til 😊
Mvh. Mette
Maria
Hej.
Kan den fryses med glace på?
metteskutter
Hej Maria.
Nej, det kan den ikke 🙂
Mvh. Mette
Charlotte
Hej Mette.
Kan man lave mousse og alt det der skal i fryseren 1-2 uger før? Og kan man komme glace på dagen inden man skal bruge kagen?
Mvh Charlotte
metteskutter
Hej Charlotte.
Ja, det kan du sagtens 🙂
Mvh. Mette
Maria Jakobsen
Hej Mette
Den ser virkelig god ud, og jeg vil gerne kaste mig ud i den til mine fødsesldagsgæster her i august. Har du ca. en ide om hvor mange personer der er til i en kage?
Mvh
Maria
metteskutter
Hej Maria. Der er ca til 15 personer vil jeg tro.
Mvh. Mette
Maria
Hej!
Jeg er i tvivl om hvornår glacen skal på. Lige når kagen er taget ud af fryseren eller når den er tøet op i de to timer???
metteskutter
Hej Maria.
Glazen skal på mens kagen stadigvæk er helt frossen 😊
Mvh. Mette
Hane
Hej Mette
Kagen ser vild lækker ud, jeg vil forsøge at lave den i den kommede weekend. Kagen får en diameter på ca 19 cm ikk? Er det nok til 15 personer?
Mvh Hanne
metteskutter
Ja, det tænker jeg er nok, da kagen også er en smule høj. Lav evt lidt cookies eller lign. ved siden af 😊
Mvh Mette
Malene
Kan den laves som talkage
metteskutter
Hej Malene
Det kan den desværre ikke.
Mvh. Mette
Sarah
Skal det være silikone forme
metteskutter
Jeg vil helt klart anbefale at du laver den i silikoneforme, da det giver det bedste resultat! 😊
Jeanett
Sarah har du prøvet at lave den uden silikoneform?
Heidi
Hej 😊
De 450g æbler er det når de er skrællet og skåret i tern? Eller er det hele æbler?
Mvh Heidi.
metteskutter
Hej Heidi.
Det er når de er skræller og skåret i tern 🙂
Mvh. Mette
Malene
Hej hvor mange kager skal jeg lave til 30 personer
metteskutter
Hej Malene.
Jeg tænker, at 2 kager vil kunne gøre det 😊
Mvh. Mette
Tina Irmgarth
Hej Mette
Kan du måske fortælle hvor mange gram æble der er når det er kogt til mos?
Mvh. Tina Irmgarth
metteskutter
Hej Tina
Det har jeg desværre ikke målt, da jeg altid laver den fra bunden med friske æbler 🙂
Mvh. Mette
Emma
Mega sent svar, men så kan andre måske bruge det. Min mos vejede 458g da den var kogt ud og stavblendet med sukker og alt i.
metteskutter
Hej Emma
Så nøjagtigt behøves det slet ikke at være, men tak for informationen 🙂
Mvh. Mette
Marie
Hvor lang tid kan den ligge i fryseren inden den uger/ mdr.?
metteskutter
2-3 måneder uden glaze 🙂
Karina
Hvor dyb skal formene ca være for hele kagen kan samles i den
metteskutter
Hej Karina.
Der er links til alle forme jeg har brugt i opskriften. Der står alle mål på dem 🙂
Mvh. Mette
Amanda
Tror du, at det er muligt at gange opskriften op med en halv, så det bliver 1,5 portion i samme kage? Selvfølgelig med tilsvarende større forme..
metteskutter
Hej Amanda. Du kan sagtens gange opskriften op, forudsat du bruger større forme selvfølgelig 🙂
Mvh. Mette
Mette Moosdorf
Hej.
Vil springe ud i at lave kagen til min fødselsdag
Kan man lade være med at overtrække den med glaze og så lave et karamel”låg” på toppen istedet, så siden står “bar”?
Mvh. Mette
metteskutter
Ja, det kan du sagtens 🙂
Julie Skjødt
Hej!
Hvis jeg nu gerne vil lave kagen i forme der er 20cm (kagebunden) og 24 cm (støbning af kagen, hvor meget tror du så jeg skal gange opskriften op? 🙂
metteskutter
Hej Julie.
Jeg tænker, at hvis du ganger opskriften med 2 vil det nok passe 😊
Dog skal du lige være opmærksom på, hvor meget formene kan rumme. Bare fordi de er større kan de sagtens være mindre dybe. Jeg håber det giver mening.
Mvh. Mette
Camilla
Hej Mette.
Hold nu op, din kage ser lækker ud 😱🤤
Jeg vil forsøge at begive mig ud i den imorgen.
Den skal dog første spises lørdag. Så kan jeg godt lave den fredag, tage den op lørdag morgen, overtrække den med glaze og sætte den i køleskabet til gæsterne kommer kl.14?
metteskutter
Hej Camilla
Det kan du sagtens gøre! 🙂
Mvh. Mette
Sheila
Hej Mette
Den ser så lækkert og flot ud.
Tænkte jeg at den må jeg bare prøv at lave. 😊
Det hele gik som det skal men da kagen tøede op den blev fugtigt og drypper lidt på siden. Smagen fejler intet men ser lidt svedigt ud hvilket var lidt ærgerligt 😩
Glazen kommet på dagen før.
Var det forkert?
Knus
Sheila
metteskutter
Hejsa.
Det kan ske med moussekager at de kommer til at svede lidt pga. temperaturskift (det sker dig mest ved mousser med bær i). Måske er dit køleskab lidt for varmt?
Kagen skal stå og tø langsomt op på køl.
Jeg har ikke prøvet at denne kage har svedt før nemlig.
Og du kan sagtens glaze kagen før, så det er ikke det der er er gået galt.
Mvh. Mette
Marianne
Hej kan det passe der ikke skal glukosesirup i glazen
Hilsen marianne
metteskutter
Ja, det er helt korrekt 🙂
Glazen er uden glukosesirup.
Mvh. Mette
Heidi
Hejsa.
Hvor lang tid før kan man lave kage og ha den på frost. Så kan kun har glazen og pynten. ? Jeg har en konfirmation den 15 aug. Kan jeg lave dem nu ?
Vh Heidi
metteskutter
Hej Heidi
Du kan lave den helt op til en måned før og lade den ligge i fryseren indtil på dagen den skal serveres 🙂
Mvh. Mette
Henriette
Hej Mette
Den ser super lækker ud og vil kaste mig ud i den til min søns barnedåb
Kan man lave en blå glaze til kagen istedet for karamel glazen og har du evt en opskrift på blå glaze?
Mvh Henriette
metteskutter
Hej Henriette
Du kan skifte Gold chokoladen ud med hvid chokolade og tilsætte noget blå pastafarve 🙂
Mvh. Mette
Jeanette Pedersen
Ser super spændende ud 🙂 Hvor lang skal man forvente , at det tager at fryse kagen under de forskellige processer? Samt kan man overdække den med fondant i stedet for, og gøres dette imens, at den er frossen eller når den er optøet 🙂 ?
metteskutter
Hej Jeanette
Det kommer super meget an på, hvordan ens fryser er.
Jeg begynder altid i god tid, og lader det være i fryseren natten over 🙂
Jeg arbejder ikke med fondant, men mener at have hørt, at man ikke må overtrækket en frossen kage med fondant, så den skal tø op først.
Mvh. Mette
Mette
Hej Mette 🙂
Tænker du man kan lave kagen med kagering i stedet for silikoneforme?
På forhånd tak!
Mvh Mette 🙂
metteskutter
Hej Mette
Det har jeg ikke prøvet før, da jeg altid laver støbte kager i silikoneforme. Det synes jeg giver det pæneste resultat.
Jeg har dog set nogen bruge kagering i stedet, men du må prøve at Google dig frem til fremgangsmåden på dette 😊
Mvh. Mette
mia
hej Mette, jeg har før haft lidt problemer med at lave vaniljemousse. Hvor meget skal sukkerlagen afkøle inden du blander den med yougurt og fløde mvh Mia
metteskutter
Hej Mia
Den skal blot være lillefingervarm.
Når du blander yoghurten i bliver den kølet ned, og derved sørger du for, at temperaturforskellen ikke er for høj, når du vender det sammen med din fløde 🙂
Mvh. Mette
Stephanie
Hej,
Jeg vil gerne lave bunden samt æblekompot-delen, og så pynte med flødeskum. Kan jeg så nøjes med at bage bunden, køle, hælde æbledelen på og så i køleskab? Eller SKAL det på frys, selvom jeg ikke skal have mousse på?
metteskutter
Hej Stephanie
Du skal have den på frys for at du kan få den pænt ud af formen 🙂
Mvh. Mette
Christina
Hej Mette
Wow siger jeg bare lige, det er første gang jeg besøger din blog, og wow nogle kager du laver…
Jeg tænkte på denne her kage, er det muligt at lave potions anretning og hvor meget tror du skal jeg skal lave i forhold til opskriften, det skal være til 14 personer.
Mvh. Christina
metteskutter
Hej Christina
Tusind tak for dine søde ord!
Den kan sagtens laves som portionsanrettede desserter – dog kan jeg ikke svare på, hvor meget du skal lave, da jeg ikke ved hvilke forme du har tænkt dig at bruge 😊
Lene
Hejsa.
Kagen ser virkelig lækker ud 😊 Linksene til silikone formene virker dog ikke.. Kan du evt sende et andet link, eller skrive hvor høje formene er?
Med venlig hilsen
Lene
metteskutter
Hej Lene
Jeg har opdateret alle links i opskriften, så de skulle meget gerne virke igen nu 😊
Godt nytår
Mvh. Mette
Minna
Hej. Virkelig flot kage, den vil jeg gerne prøve at lave.
Hvor dyb er dine forme? De link du har i opskriften på dine forme, virker ikke.
Vh Minna
metteskutter
Hej Minna
Jeg har opdateret alle links i opskriften, så de skulle meget gerne virke igen 🙂
Minna
Mange tak
Bodil
Hej
Kan man bruge tykmælk istedet for yoghurt
metteskutter
Hej Bodil
Ja, det kan du godt 😊
Mvh. Mette
Betina
Hej, jeg har lavet kagen, men har ca en halv kage tilbage. Kan denne fryses igen?
metteskutter
Hej Betina
Ja, det vil godt kunne lade sig gøre, men glazen vil nok ikke være så pæn, når du tøer den op igen.
Mvh. Mette
Sus Anne Melin Knudsen
Hej Mette.
Jeg er ved at lave æblemoussekage til min 70 års fødselsdag og jeg vil h’erne vide om jeg kan komme glaze på om aftenen før?
Hvis man kan det skal jeg lave 10 kager til musikfesten på vores ældrecenter. Jeg er en del af “de frivillige krager”som laver fester og skaffer penge til stjernestunder for de hamle.
metteskutter
Hej Sus
Det kan sagtens lade sig gøre – dog kan glazen miste noget af sit “shine” natten over. Så jeg vil altid anbefale at glaze og pynte på dagen den skal bruges, hvis altså man har mulighed for det 😊
Mvh. Mette
Gitte Dam Egeriis
Kan man glaze dagen inden og lade kagen stå på køl ?
metteskutter
Hej Gitte
Ja, det kan du godt. Dog kan glazen miste en smule af sit “shine” i køleskabet natten over. Hvis ikke du ønsker dette, så vil jeg anbefale du glazer den på dagen, som den skal serveres 😊
Mvh. Mette
Janne
Hej. Er der en bestemt sort æbler, som er bedst at bruge?
Mvh. Janne
metteskutter
Hej Janne
Det ved jeg faktisk ikke så meget om. Jeg bruger bare dem man køber i supermarkederne eller fra egen have 🙂 så du kan bruge lige præcis de æbler du har lyst til.
Mvh. Mette
Nanna
Hej Mette
Jeg tænker at give mig i kast med denne kage, men kan se at silikoneformen på ø19 du har linket til er udsolgt. Kan du anbefale en anden form, der ville egne sig godt?
metteskutter
Hej Nanna
Det ved jeg desværre ikke, da denne form er en høj form og det er de fleste andre silikoneforme ikke. Jeg ved dog, at den kommer på lager igen om et par uger 😊
Mvh. Mette
Tanja
Hej Mette
Kan man bruge vanilleskyr i stedet for yoghurt naturel?
metteskutter
Hej Tanja
Ja, det kan du sagtens 🙂
Mvh. Mette
Sanja
Hej. da jeg på ingen måder har plads i min fryser til at fryse den ned. er det muligt den kan laves uden og komme på frys men kun på køl?
Jeg kommer dog ikke glaze på. hvis det har betydning
metteskutter
Hej Danja
Nej, desværre. Kagen skal være helt gennemfrossen før den kan komme ud af silikoneformen.
Mvh. Mette
Louise Lorenz
Hej Mette
Den form på 19ø er udsolgt, og kan ikke finde den andre steder. Kender du en anden form der kan bruges? For det er noget med den er ekstra dyb ikk? 😅
metteskutter
Hej Louise
Den kan også købes her:
https://www.magasin.dk/genoise.silic.oe180.h65/sj0dwbpqqe7.html
Mvh. Mette
Louise
Tak for svar.
Den hedder 18, og den du har brugt hedder 19 men det betyder måske ikke så meget? 😅
Tina krause
Hvor længer tager det for at kagen er gennemfrosset?
metteskutter
Hej Tina
Ca. 4-5 timer.
Mvh. Mette
Julie nielsen
Hej
Ville lige høre om hvis man bare laver den i en springform og ikke gør så der kommer det der indlæg i men det fylder også hele springformen så du ligesom bygger den op på markonbund, æblekompot også vaniljemousse og ikke glaze om den så skal i fryseren eller om den bare kan stå på køl?
Hilsen julie
metteskutter
Hej Julie
Hvis du ikke skal glaze og ikke støber den i en silikoneform kan den kan den sagtens bare sætte sig i køleskabet.
Mvh. Mette
Maja
Hej! Ser fantastisk ud! Har du et forslag til en anden “top” hvis man ikke lige er klar på glaze 🙂 ?
Mvh Maja
Helle
Hej Mette
Hvorfor skal indlægget presses ned i moussen? Kan man ikke sætte det i bunden af en større form og så støbe mousse udenom og ovenpå? Jeg forstår heller ikke den del med at indlægget skal flugte med moussens kant. Skal den ikke ned og danne bund?
metteskutter
Hej Helle
Det for fordi jeg i min opskrift opbygger kagen “på hovedet” i silikoneforme. Med silikoneforme synes jeg de får den flotteste og skarpeste kant og ved at opbygge dem “på hovedet” sikrer du at kagens overflade får en helt skarp og fin overflade.
Du kan selvfølgelig også opbygge kagen som du beskriver 😊
Mvh. Mette
Sidsel
Hvis jeg skal lave en dobbelt portion af glazen, hvor meget husblas vil du så putte i?
metteskutter
Hej Sidsel
Hvis du vil lave dobbeltportion skal du gange alle ingredienser med 2 😊
Mvh. Mette
Camilla
Hej 😊
Jeg vil virkelig gerne lave din lækre kage, men linksene virker ikke, så har du mulighed for st skrive målene på formene?
Tanja Bækgaard
Hej. Hvis jeg putter glaze på den frosne kage onsdag aften, kan den så bare stå på køl til torsdag eftermiddag?
metteskutter
Hej Tanja
Ja, det kan du godt 🙂
Mvh. Mette
Helle
Lækker kage.
Brugte rørsukker i både bund og glaze. Gav et lille karamel tvist.
MettesMadmagi
Hej Helle
Tusind tak 🙂
Mvh. Mette
Maja Petersen
Den ser virkelig god ud!
Jeg vil dog gerne skifte bunden ud da gæsterne til min fest ikke er fans af makronbund, men vil spørge dig om man kan skifte bunden ud?
Jeg har kigget på en kiksebund, alm. tyk lagkagebund og marcipanbund. Er det muligt bare at skifte bunden så længe størrelsen er i orden?
Håber mit spørgsmål giver mening.
Mvh Maja
MettesMadmagi
Hej Maja
Det kan du sagtens 🙂
Mvh. Mette
Mette Krog
Hej Mette
Kan man lægge gelé på kagen i stedet for glaze? Og behøver man i så fald at fryse den?
Jeg forestiller mig nemlig, at æbledelen af kagen bliver vandet, når den har været frosset…??
Hilsen Mette
MettesMadmagi
Hej Mette
Du kan ikke fryse en kage med gelé. Geléen vil blive ujævn og bølget at se på.
Mvh. Mette
Charlotte Vinkel Nielsen
Har du lige ændret i opskriften, med hensyn til hvilken form man skal støbe kagen i?
Jeg printede den ud i weekenden, og der står silikoneform Ø19, havde en Ø20, så tænkte det gik, men nu er det en anden du har i opskriften.
MettesMadmagi
Hej Charlotte
Jeg har ikke ændret i opskriften, men blot opdateret links til formene, som er brugt, da de gamle links ikke virkede mere. Så alt er som normalt 🙂
Mvh. Mette
Tina
Hej Mette
Jeg kan ikke nå at glaze kagen, kan jeg sprøjte den med velvetspray ? Har aldrig brugt det før, så ved ikke lige hvad og hvordan 🙈
Venlig hilsen Tina
MettesMadmagi
Hej Tina
Det kan du sagtens. Kagen skal blot være helt frossen når du sprøjter velvet spray på. Der skal gerne stå en vejledning til, hvordan du forbereder din velvet spray bag på spraydåsen. Noget ala at man skal ligge dåsen i lunkent/varmt vand inden brug 🙂
Mvh. Mette